tickets

Actueel

Tafelgasten Aardbei Vandaag bekend

Platteland; ondeugende streken is dit jaar het thema van onze festivaltalkshow Aardbei Vandaag. Liefhebbers van actualiteiten, kunst, cultuur en muziek moeten in de talkshowtent zijn!
Verwacht dynamische gesprekken, kritische beschouwingen en hoor van alle gasten hun band met het platteland. Maak hieronder vast kennis met de tafelgasten. Daar wil je toch bij zijn?


Marcel van Roosmalen

Je kan niet meer om hem heen: journalist, reportagemaker, columnist (NRC) en podcastmaker Marcel van Roosmalen is overal. En dus ook op Strawberry Fields. Hij maakt zich naar eigen zeggen vaak druk, maar heeft meestal een punt. Dat punt horen we graag in de Aardbei Vandaag.

 

Eva Hoeke
Eva is interviewer en columnist voor De Volkskrant, schrijft voor Linda en is partner van Marcel van Roosmalen. De knappe schrijfster zou je snel als stads kunnen omschrijven, maar is dat zo? We horen het 20 augustus.

 

Burgemeester Maarten Offinga
Burgemeester van Hardenberg en dus van Dedemsvaart. Van oorsprong uit Friesland, maar wat is zijn link nu met het platteland? Hoe is het om bestuurder te zijn van een plattelandsgemeente?
Wethouder Werner ten Kate
Politiek op het platteland, hoe werkt dat? Wethouder Werner ten Kate heeft o.a. een eigen website met de rijke historie van het Reestdal en zijn familie. Wat inspireert hem in zijn werk?
Geertjan Lassche
Onderzoeksjournalist en bekroond documentairemaker Geertjan Lassche reisde de wereld rond en maakte verschillende documentaires en films. Met zijn werk won hij verschillende internationale (film)prijzen en werd hij in 2020 Journalist van het jaar.
Voor de plattelandsdocumentaire Brommers Kiek’n volgde hij een jaar lang jongeren uit Nieuwleusen. Een man van de wereld, die zich afvraagt: Wat kunnen we leren van de levenswijze op het platteland?
Cathrien Kats
Cathrien is geboren en getogen in Dedemsvaart en publiceerde het boek De kleine wolf. Een boek over de legende van het ontstaan van de naam van de bekendste camping in de regio. Ze schreef het boek in het Nederlands en in het dialect.
Ria Westerhuis
Dichter en verhalenmaker Ria Westerhuis publiceert haar werk in onze streektaal. Ze won verschillende (poëzie)prijzen en publiceerde al vijf dichtbundels.
Dorothee Spijker
Woonde in Dedemsvaart en had daar haar eigen kledingwinkel Basic Black. Ze is de moeder van Sanne Hans en woont nog steeds op het platteland, maar inmiddels in Hellendoorn. Dorothee is muzikant en zingt in het dialect. Wie weet speelt ze nog een stukje aan tafel.
Marga Kool
Schrijfster Marga Kool publiceerde verschillende boeken en dichtbundels. Ze is vooral bekend vanwege haar werk in het Drents, en won daar verschillende prijzen mee. Marga publiceert ook in het Nederlands. In haar boek Een kleine wereld vertaalde ze het plattelandsleven van de jaren ’50 van de vorige eeuw. Ze maakte ook het theaterprogramma Babyboomers Blues en beheert Theaterschuur Linde, waar ze presentaties aanbiedt op het gebied van kleinkunst, muziek, toneel, theater, erfgoed en landschapsbeleving. Deze alleskunner heeft veel te vertellen!
Jan Veenstra
Jan Veenstra is een schrijver en tevens de man van Marga Kool Hij publiceerde in Drenste literaire tijdschriften, het schreeft het script voor de film Tweitalig Hunebed Turbo Show en geeft regelmatig literaire voorstellingen. Samen met Marga verzorgde hij wekelijks een column voor het Dagblad van het Noorden.
Albert Bartelds
Wie platteland zegt, zegt dialect. Als streektaalconsulent (en fotograaf) weet Albert er alles over. Voor de IJsselacademie werkt hij mee aan drie streekcultuurfestivals en hij is initiatiefnemer van projecten als Streektaal in de Zorg en Streektaal en Streekcultuur onderwijs MBO-breed. Voor dat laatste geeft hij gastlessen op MBO’s en HBO’s. Albert organiseert taal- en cultuurcursussen in Overijssel en geeft regelmatig lezingen. Als iemand je iets kan vertellen over streektaal, dan is het Albert wel.
Gerrit Schuurhuis
Gerrit werkt voor Het Drentse Landschap. Wie over de Drentse heides komt, gaat door de natuur die Gerrit beheert. Ook is hij verantwoordelijk voor de runderen die daar leven. Hoe belangrijk is het eigenlijk dat het platteland blijft bestaan? Wat weten mensen nog van het platteland, en hoe goed zorgen we ervoor?
Journaliste Niki Nijboer (RTV Oost) en Albert Bartelds hosten de drie tafelsessies, die elk zo’n 45 minuten duren. DJ Willem Koster zorgt voor de muzikale omlijsting.

instagram

Ready to party?

Heb jij jouw kaarten nog niet binnen? Bestel ze dan hieronder en geniet van deze gave line up op 20 augustus!